Med våra 3D-skrivhuvuden blir en ny grupp material användbara för additiv tillverkning: Vätskor och pastor! Mycket intressanta material, som silikoner, keramiska pastor eller polyuretaner, kan användas för 3D-utskrift nu. Vipro-HEAD-serien finns i olika versioner. För 3D-utskrift av enkomponent- och tvåkomponentsmaterial. Och med den beprövade noggrannheten och precisionen hos ViscoTec-produkter – tack vare vår ändlösa kolvprincip.

Vår 3D-utskriftsprocess är mycket lik filamentutskriftsprocessen (FLM). Därför fungerar vipro-HEAD även med alla vanliga slicerprogram och skrivarfirmware. Skrivhuvudet transporterar rent volymetriskt från dispenseringsnålen – och producerar en tredimensionell struktur linje för rad. Den styrs direkt av 3D-skrivaren (stegmotorsignaler). Snabb och enkel integration i additiv tillverkningsmaskiner garanteras. Du kan också hitta mer information i vår broschyr.

Fördelarna för dig i en överblick:
  • Volumetrisk dosering
  • Omkastning av transportriktningen möjlig (“Ta tillbaka”)
  • Rena och exakta start- och slutpunkter
  • Dosering oavsett viskositet
  • Mycket brett utbud av tryckbart material

Textiltryck med silikon

3D-printing har varit en del av textilsektorn sedan en tid tillbaka. Men materialen som används har svagheter. De erbjuder vanligtvis inte tillräckligt med flexibilitet och elasticitet för att anpassa sig till tygets egenskaper.

Vipro-HEAD 3 från ViscoTec används till exempel i en 3D-skrivare för att skriva ut silikon på textilier. Silikon är väldigt mjukt och elastiskt och fäster bra på textilier. Dessutom är den resistent mot kemikalier och UV-strålar.

tekstil-tryck 3D silikone

Videon om textiltryck:

3D-utskrift i rymden

Är 3D-utskrift också möjligt i viktlöshet? Denna fråga undersöktes av AIMIS-FYT-teamet vid Münchens yrkeshögskola. Som en del av deras projekt demonstrerade de en 3D-utskriftsprocess som kan användas för att producera strukturer för solpaneler, antenner eller andra installationer i rymden.

Utskrift i experimentet görs med en vipro-HEAD 5. AIMIS-FYT-teamets experiment använder ett fotoreaktivt harts. Hartset extruderas och härdas med UV-ljus.

Videon om experimentet

Pneumatiska ställdon

I ett internt test skapades mycket små och filigran pneumatiska ställdon respektive mjuka gripdon i ViscoTec 3D tekniska center.

De miniatyriserade delarna trycktes med vipro-HEAD 3/3 och 5/5.

Materialet som används är en tvåkomponents silikon.

Videon om experimentet
Videon visar tillverkningen av den flexibla griparen:

    has been added to the cart. View Cart